Admin_MojMozaik
80158025

Admin_MojMozaik

Slovenija - Jesenice
Spremljaj me tudi na FB
Nazaj na seznam

Intervju z: ButarA

Avtor: Admin_MojMozaik, Pet, 04.jan 2013 ob 16:22, Kategorija Intervjuji
Intervju z: ButarA -
image protected

1. Na kratko se nam predstavi.

Rojena sem na kmetiji v Beli krajini. Od tod ljubezen do narave in naravnega: reka Kolpa in voda, gozdovi, iznajdljivost pri delu in ustvarjanju. Hrvaška je blizu in nekaj korenin sega čez mejo,  tako sem  rasla gor z Hrvaščino in Slovenščino.  Še pred šolo smo pomagali pri vsakdanjih opravilih. Starša sta nas  spodbujala pri ročnih spretnostih. Včasih se je morala ženska naučit vse narediti sama: šivat, štrikat, vezenje, kuhat,uredit hlev in živali, uredit hišo, pripravit družabni dogodek, kupovat in prodajat,.... Sredi osnovne šole sem se preselila malo bolj v notranjost. Po osnovni šoli še malo dlje na šolanje  v Ljubljano. Potem sem malo raziskovala po tujini: Nemčija in kasneje še Švedska. Na Švedskem sem odkrila veliko ročnega dela in materialov za delo..Sedaj pa že toliko časa kot je Slovenija živim na vasi , kjer je čudovito okolje za družino in ustvarjanje, malo manj pa za ekonomijo. Še vedno pa zelo blizu prestolnice in mestnega živžava.

škatlice
slika 1


2. Na kateri izdelek si najbolj ponosna?

Prvo škatlico sem naredila , ko je bil TV zaseden z nogometom.  Pet kotna rdeče barve, s srčkom izvezenim z belim sukancem. Bilo je malo pred  praznovanjem Valentinovega. Spekla sem še kolačke. In tako sedaj namesto športa na TV jaz k papirju in škatlicam.

škatlica srček
slika 2


3. Kje in kdaj si dobila navdih za prvi izdelek?

Ustvarjam razne stvari že od otroštva.  V vsakem predmetu najdem nekaj , kar mi spodbudi domišljijo. Začela sem z vezenjem, potem štrikanje puloverjev v šolskem krožku, kvačkanje sem se učila iz knjig, šivat sem začela pri desetih letih in nadaljevala z mamino pomočjo in kasneje v tovarni, kar je tudi moje delo s katerim se preživljam. Ideja za moj o prvo škatlico, je prišla iz pogovorov med ustvarjalkami, ki so v sorodstvu. Pri eni sem videla idejo za škatlico, pri drugi pa umetnost pick pointa-vezenje po luknjicah na papir. Osnova pa je tehniško risanje.


4. S katerimi besedami bi opisala tvojo dejavnost?

škatlica s slovensko zastavo
slika 3
Kar oči vidijo in um zamisli, roke naredijo.5. Kako si usvojila svoje dosedanje znanje?


Če poiščem izvor znanja? V srednje tehnični papirni šoli smo se naučili veliko o papirju, zraven pa tudi o strojih – mehanika, tehniško risanje, graditeljstvo, elektrika, kemija, fizika, in še kaj. Sedaj ob delu ugotavljam, da mi velikokrat pride prav znanje iz šole. Veliko  sem se družila s starejšimi, od katerih se naučiš modrosti v vseh pogledih.


6. Tvoji načrti za prihodnost?


Želim si ustvarjat še naprej , z različnimi tehnikami: škatlice, šivanje,.. Dobro bi bilo tudi sodelovat z drugimi ustvarjalci, kakor tudi z morebitnimi kupci. Na trgu je težko uspet, zato mislim, da bi z mešano ponudbo lažje prišla do devete vasi.

škatlica
slika 4


7. Kaj bi mladim nadobudnim ustvarjalcem sporočila v spodbudo za njihovo ustvarjalnost?

Jaz svoj prosti čas  izkoristim  za ustvarjanje. Dobro  je prositi za pomoč nekoga, ki že ve nekaj o določenem ustvarjanju. Tako ustvarimo dober in zgodnejši  izdelek, ter ne obupamo prekmalu.
Znanje najdemo doma, v šoli,pri prijateljih, sorodnikih, v medijih, na delavnicah ter izmenjavi vsega znanja.